false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Sju ting jeg oppdaget i 2019

28.12.19 KL. 05:1

1 Cissokho System
Tidligere i høst spilte jeg plater på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo der Vest-Afrika sto i fokus. I forkant hørte jeg utelukkende på vestafrikansk musikk i flere uker. Ikke bare gjenoppdaget jeg glemte skatter i egen platesamling, jeg oppdaget også noen helt nye navn.

Cissokho System var bandet til Solo Cissokho som dessverre gikk bort i år, så alt for tidlig. Solo Cissokho kom fra Senegal, men bodde i Norge fra nittitallet. Cissokho System besto også av Maher Cissokho, Kossa Diomande, Harald Skullerud, Tonny Kluften og Olav Torget. Deres plate, Kaïra, er ren glede fra begynnelse til slutt.


2 Jón Kalman Stefánsson
Den første Stefánsson-boka jeg leste var Historien om Ásta. Den boret seg inn i meg slik man drømmer om at bøker skal gjøre. Nå har jeg også rukket å lese Trilogien om Gutten. Stefánsson skriver så det røsker i blodet. Han skriver fra ulike tidsepoker og om svært forskjellige mennesker, men alt handler om det fellesmenneskelige; om det lille og det store i oss alle, det grusomme og det vidunderlige. Han fanger denne ambivalensen på en måte som treffer meg der det river som mest.


3 Musée de l’Armée i Paris
Jeg falt for dette museet umiddelbart. Det er utallige rom, saler og korridorer å la seg begeistre av. Forseggjorte rustninger, muskedundre og armbrøster; sverd, skjold og sabler; tanks, kanoner og gevær. Det slår en hvor flid folk gjorde seg med bruksgjenstander i tidligere tider, og hvor viktig den religiøse symbolikken var. Mye av det som er utstilt i muséet er både veldig vakkert og veldig gammelt. Etter å ha sett og lest til øyet var stort og mett (og foten var øm og trett), til museumskapasiteten hadde nådd sitt metningspunkt, kom jeg til enda en etasje med utstillingene fra verdenskrigene. Der skulle jeg gjerne tilbragt timevis.

Skjold


4 Kommaregler
Ifølge en pågående artikkelserie i Morgenbladet, står det dårlig til med nordmenns grammatikkunnskaper generelt og kunnskaper om kommaregler spesielt. Spesielt nedslående er det at lærerstudenter er så dårlige som det framgår. Forskning omtalt i samme avis viser at elevene får bedre læring hvis læreren er god i grammatikk.

«Kjør på Kong Karlsen!» var en av twittermeldingene som rullet nederst på skjermen under en sjakksending på TV nå i jula. Jeg håper virkelig ingen tar den oppfordringen til følge.

(Dessverre kan jeg ikke alle kommareglene selv heller, men jeg har bestemt meg for å jobbe med saken. Finner du kommafeil i teksten min? Si ifra!)


5 Libanon
Endelig fikk jeg plassert Libanon på mitt personlige kart, etter at jeg besøkte landet nå i desember. Det gjorde et sterkt inntrykk, både på grunn av det libanesiske folket, de fine opplevelsene jeg hadde der og den fantastiske maten og drikken, men aller mest på grunn av den spesielle og vanskelige situasjonen landet er i, som jeg skrev om i bloggen nylig.


6 Tom Waits og månemelka
Tom Waits later ikke til å være nevneverdig interessert i å spille inn plater og turnere, men film, det driver han fortsatt med. Selv lot jeg meg sjarmere av den korte animasjonsfilmen The Moon’s Milk. Nydelig animasjon, og Waits som fortellerstemme. Tom Waits fylte for øvrig 70 år i desember år. Gratulerer med dagen!


7 Les Filles de Illighadad
Når vi først snakker om vestafrikansk musikk, vil jeg også nevne Les Filles de Illighadad. Det er et tuareg-band fra Niger, nærmere bestemt landsbyen Illighadad i Sahara. Tradisjonelt har damer i Niger spilt trommer, ikke gitar, men dette bandet består av fem damer som gjør begge deler.

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja