false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Sju ting jeg oppdaget i 2018

29.12.18 KL. 04:1

1.
Knut Arild Hareide har ikke bare en velformet nese, det er også bein i den.

2.
Moonlight Benjamin rocker mine sokker.

3.
Årets ord: Både «skjebnelandsmøte» og «fôrkrise» er bra ord det, men for meg er det «korrespondansesjakk» som er årets ord. Ikke bare er det et velklingende ord, det er også en finfin aktivitet. Å ha sjakkbrettet stående midt i et spill, å ta et trekk i ro og mak når det passer meg, å sende dette trekket til en motspiller et helt annet sted på kloden, i kodespråk. Rd1.

4.
I boka «Quiet. The power of introverts in a world that can’t stop talking» gir Susan Cain oss en rekke gode argumenter og bevis for styrken som ligger i å være innadvendt. Det er godt å lese for oss som arbeider best alene, for oss som trenger rikelig med tid til å komme oss etter å ha vært sosiale, for oss som foretrekker å sosialisere i mindre grupper, for oss som liker å gjøre én ting av gangen, for oss som liker å sitte stille og fordype oss i timevis. Vi  er kule vi også. Nemlig.

5.
Det ser ut til at skillet mellom «de» og «dem» holder på å falle bort fra skriftspråket. Flere og flere oppegående og skrivende mennesker bruker «de» også i objektsform. Selvfølgelig irriterer dette meg, som det språkmennesket jeg er, men det betyr nok at skillet gradvis vil bli borte (slik «han» nå er sidestilt med «ham» i objektsform). Dette betyr nok også at selv om jeg har rett nå, vil de andre få rett etterhvert. Sånn er det med språk. Flertallet vinner til slutt. Sukk.

6.
Call Me By Your Name er en perle av en film. Etter at den kom ut, har folk valfartet til den italienske byen Crema, der den ble spilt inn. Det er en sånn film. Man får lyst til å være der.

7.
Sigbjørn Nedland har ikke bare intervjuet Leonard Cohen, David Bowie, George Harrison, Joan Baez, Lou Reed, Peter Gabriel, Bob Marley, Willie Nelson og stort sett alle andre du kan tenke deg. Neida, han har også intervjuet Tom Waits. I år pensjonerte han seg fra NRK og på nyåret kommer en serie på P2 med utdrag fra mange av disse intervjuene. Nedlands jukeboks, har de kalt serien, og første program sendes søndag 6. januar klokka 16.03.

Fotografi av sjakkbrett.
djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja