false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Ranja gjester Jungeltelegrafen på NRK P2

19.09.12 KL. 01:1

«Oppdagelsesreisende på 1800-tallet kunne ikke begripe hvordan landsbyfolket kunne vite at de var på vei lenge før de ankom. Da de skjønte at en trommet beskjed kunne reise 600 kilometer på ett døgn, kalte de det lattermildt for télégraphe de brousse – «jungeltelegrafen». De visste ikke at denne formen for kommunikasjon kanskje var halvannet millennium eldre enn oppfinnelsen av morse.»

Sitatet er fra den tidligere omtalte boka Kongo. Historien om Afrikas hjerte, av David Van Reybrouck. Trommene han sikter til kunne formidle svært spesifikke og kompliserte beskjeder over store avstander, ved hjelp av to toner, en høy og en lav. (Minner det om noe annet vi kjenner til, som kan formidle kompliserte beskjeder ved hjelp av to tegn?)

Begrepet «Jungeltelegrafen» lever videre, blant annet som navn på et fortreffelig radioprogram på NRK P2, et program som formidler musikk fra hele verden. «Magasinet for musikalsk vidsyn, reportasjer, intervjuer, anmeldelser og konsertopptak med artister og ildsjeler fra hele musikkens verden.» sier de på sine nettsider.

Programmet går hver lørdag klokka 14.00, på NRK P2 (og i reprise påfølgende onsdag klokka 12.00, på NRK Folkemusikk). De samme folkene lager også Verdensscenen, som går på samme kanal mandagskvelder fra 19.30 til 21.00.

For flere år siden, da jeg drev platebutikk for reggaemusikk i Trondheim, ble jeg intervjuet på Jungeltelegrafen per telefon av Sigbjørn Nedland. I sommer var jeg så heldig at jeg fikk besøke Jungeltelegrafens studio på Marienlyst i Oslo, der jeg ble intervjuet av Arne Berg. Intervjuet blir sendt førstkommende lørdag, 22. september.

Jungeltelegrafen har også en nettside og en side på Facebook

Dere får herved anse Jungeltelegrafen som anbefalt på det sterkeste.

 

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja