false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Leve Svartlamon!

23.05.13 KL. 04:1

Svartlamon skulle rives. Likevel flyttet jeg dit i 1997, sammen med mannen min og et barn som da var under ett år. På den tiden var noen av leilighetene okkuperte, mens andre beboere hadde leiekontrakter med kommunen, billige leieforhold i leiligheter som fikk forfalle. Ingen kunne bo slik, ble det ofte hevdet, til tross for åpenbare bevis for det motsatte. Klart vi ville bo slik! Ikke bare var det billig, det var et blomstrende, kreativt, sosialt og underholdende miljø der jeg umiddelbart følte meg hjemme.

Problemet var bare at området hadde vært regulert til industriformål siden 1949, et vedtak som ble opprettholdt av Miljøverndepartementet i 1985, til tross for at Riksantikvaren oppfordret til vern.

kos

Det var stormfullt på Svartlamon på nittitallet. Svartlamon beboerforening (opprettet i 1990) kjempet for bevaring av de rundt 100 år gamle husene, og de kjempet for billige boliger. Kampen handlet mye om retten til å ikke bo seg ihjel, retten til å satse på andre verdier i livet enn de materielle. Vi syntes det var greit å dele do, dusj og vaskemaskin med naboene, faktisk mener vi det er en god og bærekraftig løsning. Vi kjempet for retten til å velge et lavere forbruk. Lav husleie gjør det dessuten mulig å være kunstner eller ha andre yrker man kanskje ikke tjener så godt på.

I 1995 vant vi en midlertidig seier da vi greide å hindre riving av murgårdene i Strandveien 25 (der Ramp pub & spiseri nå ligger). Men kampen var langtfra vunnet. Bilforretningen Strandveien Auto ønsket å utvide, og de fikk tillatelse fra bystyret til å rive 14 hus.

Vi gikk i utallige demonstrasjonstog, vi lagde bok, støttekonserter ble holdt, kreativiteten sprutet. Og vi hadde satt opp ei campingvogn like ved Strandveien Auto der vi holdt vakt kontinuerlig, hvis noen kom for å begynne rivingsarbeidet skulle vi ringe i ei bjelle, noe som ville utløse et nøye planlagt varslingssystem. Vi hadde aktivister som sto klare langt nedover Europa for å komme og hjelpe oss hvis det ble nødvendig. Det ble det heldigvis ikke. Det var en stressende tid, vi la slagplaner og vi var skvetne, noen av barnefamiliene valgte å flytte. Det er slitsomt i lengden å ikke vite om det kommer noen og river huset ditt neste dag.

Ett tusen mennesker var med da boka Svartlamon lever (reidigert av Kim Småge) skulle overrekkes ordfører Marvin Wiseth. Han gadd ikke ta imot.

Ett tusen mennesker var med da boka Svartlamon lever (redigert av Kim Småge) skulle overrekkes daværende ordfører Marvin Wiseth. Han gadd ikke ta imot.

Avduking av veggmaleriet til Bleken og Gullvåg.

Avduking av veggmaleriet til Bleken og Gullvåg.

Håkon Bleken og Håkon Gullvåg malte det ikoniske veggmaleriet på veggen til et av de rivningstruede husene. Dagsrevyen stakk mikrofoner opp i ansiktene deres og spurte om de var klare over at de bedrev sivil ulydighet. Det var en genistrek. Ei helg gravde vi ned masse sement i den lille parken foran det samme huset, vi bygde steinmurer og satte opp skulpturer med piggtråd, det var blitt varslet at gravemaskinene skulle komme på mandag og lage parkeringsplass der. Ja, vi sto på, men vi var nervøse. Det var så mye som sto på spill.

Og så vant vi!

Vi vant over storkapitalen og gravemaskinene og parkeringsplassene. Og over kommunen. I 1998 ble Strandveien Auto kjøpt ut og ny reguleringplan for området ble vedtatt.  Svartlamon boligstiftelse og Svartlamon kultur- og næringsstiftelse ble etablert i 2001. I vedtaket fra bystyret heter det at: Det overordnede målet er at Svartlamon skal bli en alternativ bydel med stort rom for eksperimentering, forsøk og utprøving. Det gjelder både boliger, boformer, sosialt samspill, medvirkning, økologi og energi, kommunale tjenester, kunst, kultur og næringsutvikling.

Freden var kommet. Nå skulle vi samarbeide med kommunen i stedet for å sloss. Vi skulle bygge opp noe. Endelig.

Og du verden så mye vi har fått til! Ramp pub & spiseri har tiårsjubileum i år. Verkstedhallen og Lobbyen arrangerer massevis av konserter og andre arrangement hvert år. Vi har kommunal barnehage, kunstgalleri, kunstnerfellesskap, dansestudio, capoeira, økologisk samvirkelag drevet på dugnadsbasis, flere butikker, folkekjøkken med gratis mat, bokkafé, gratisbutikk (helt sant) og mye mer. Vi arrangerer festivaler og konserter, planter trær og grønnsaker, lager barn, skriver bøker, spiller inn plater og musikkvideoer, synger i kor og maler bilder. Stadig blir nye arbeidsplasser skapt.

Vi tar vare på hverandre.

Svartlamon er unikt. Svartlamon er samhold, kreativitet, motkultur, dugnad, deltakelse, inkludering, fellesskap, familie, vennskap. Svartlamon handler om å finne sin plass, et sted man kan leve, som den man vil, sånn som man vil.

Vi er stolte av Svartlamon.

Nå vil vi vise oss fram for resten av byen, bruse med fjærene. Velkommen til Svartlamon!

svartlamon_signatur

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja