false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Hugh Masekela – en legende i byen

16.06.15 KL. 09:1

Det er juli 2012, jeg sitter på første rad på Paul Simon-konsert viet Graceland-albumet, et av mine favorittalbum gjennom tidene. Men det er ikke Paul Simon som får sjela mi til å vrenge seg akkurat nå. Det er Hugh Masekela. Han framfører noen solonummer og hans Stimela (Coal Train) blir et av høydepunktene på en konsert full av dem. Som jeg skrev den gangen: «Denne ble mer som et verk enn en sang, han fortalte, sang, stønnet, spilte, ropte og gryntet så vi både så, hørte og luktet toget som dundret gjennom det afrikanske landskapet, på vei til gruvene i Sør-Afrika, der gruverarbeiderne klatrer langt under jorda, langt vekk fra sine kjære, til sin mørke verden av støv og trange ganger med farer rundt hvert hjørne.»

Dette er bakgrunnen for at jeg ble sittende og gispe lenge og vel da jeg tidligere i år fikk vite at selveste Masekela skal spille her, i Trondheim, en liten spasertur fra døra mi. Jeg fikk kjapt samlet meg og kjøpt billett til dette som jeg regner med blir en stor musikalsk opplevelse.

Masekela, som nå er 75 år, har vært musiker hele sitt liv. Hovedinstrumentet er trompet, men han spiller også flygelhorn, i tillegg til å synge og komponere. Opprinnelig kommer han fra Sør-Afrika, men han fikk problemer under apartheid-regimet og bestemte seg for å flykte. Han fikk hjelp av Harry Belafonte med innreise til USA i 1960 og fortsatte sin musikerkarriere i New York, der han også begynte å studere ved Manhattan School of Music. Han skulle bo i eksil i 30 år før han kunne vende hjem.

I 1968 sto han bak listetopperen Grazing in the Grass, som fikk stor betydning som protestsang etter mordet på Martin Luther King. Vel 20 år senere spilte han inn Bring Him Back Home, en hyllest til Nelson Mandela, som satt i fengsel på det tidspunktet. Da Mandela ble løslatt og reiste verden rundt, var det gjerne denne sangen han ble møtt med.

Masekela er hovedsakelig jazzmusiker, men han har også lekt med andre sjangre. Foruten å være med på den originale Graceland-turneen i 1987, har Masekela spilt med blant andre Fela Kuti, The Byrds, Rolling Stones, Miriam Makeba, Herp Albert og U2. 10. juni i år ble han tildelt Lifetime Achievement Award av Jazz FM, men tro ikke at Masekela hviler på sine laurbær. Denne turnéen er ett av mange bevis på at han fortsatt er aktiv og vital.

Vi ses på Dokkhuset 23. juni!

 

P.S. Masekelas framføring av Stimela den kvelden i 2012 skulle også inspirere en passasje i min debutroman «Alt annet enn sannheten», som jeg jobbet med på den tiden.

P.P.S. Selvbiografien til Masekela heter Still Grazing: The Musical Journey of Hugh Masekela, og kom ut i 2004.

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja