false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Hva er en normal dagligvare? Om bakvendtmerking

04.01.13 KL. 12:1

Det kommer stadig flere merkeordninger for dagligvarer og vi hører støtt om hvor viktig det er med forbrukeropplysning. Vel og bra. Klart det er flott at varer merkes med «rettferdig handel» (eller «fairtrade» som det heter på moderne norsk) eller «økologisk» eller svaner eller nøkkelhull eller hva det nå er alt sammen. Joda.

Eller, nei!

Merkeordningen har jo helt feil utgangspunkt.

Slik mener jeg at handleturen bør være:

Du skrangler inn dagligvareforretningen med handlevogna og kommer gjerne til fruktdisken først. Hvis det er en velassortert forretning finner du kanskje noen ensomme bananklaser stappet i plastposer og merket med «fairtrade» eller «økologisk» eller noe i den retning. Skrell av posen! Dette er jo de helt vanlige bananane. Det er de andre som må merkes, for eksempel slik: «Advarsel: Disse bananene er dyrket med bruk av giftstoffer som gir store skader på armene til de som dyrker dem.» Posene kan gjerne merkes med bilder av disse armene.

Handlevogna humper videre inn i kjølerommet. Her er det mye vi trenger. Den laksen som ligger der og ser ut som helt vanlig laks er ikke det. Den burde vært merket «NB. Oppdrettslaks! Kontroversiell produksjon som fører til alvorlige miljøskader.» Laks og eggerøre er jo godt, men «OBS. Disse eggene er verpet av burhøns som sitter i ørsmå bur der de ikke kan flakse, gå eller vagle. De får aldri frisk luft.»

Vi triller ut av kjølerommet og over mot frysedisken. Et og annet nøkkelhullmerke finner vi, men pussig nok er ingen av pakkene med frossenfisk merket forsvarlig. «Denne fisken er fisket i Norge, filetert i Kina, bearbeidet i Litauen og så fraktet tilbake til Norge», eller «NB. Denne fisken inneholder store mengder vann, og vil miste halvparten av sin oppgitte vekt under tilberedning» (enkelte baconpakker burde også vært merket med den siste kommentaren der).

Etter middag er det godt med noe snacks. All kjeksen ser så deilig ut på bildene utenpå pakkene, men også her er merkingen dårlig. Jeg ser ingen steder at det står «Denne kjeksen er så billig fordi den hovedsaklig består av palmeolje, som er svært helseskadelig samtidig som produksjonen fører til ødeleggelse av regnskog».

I både sjokoladehylla og te- og kaffehylla er det mer og mer vanlig å finne produkter merket med «rettferdig handel». Også her er merkingen riv ruskende gal. Ingen steder står det «Kakaobønnene som er brukt i denne sjokoladen er dyrket på plantasjer der arbeiderne jobber under slavelignende forhold, noen låses inne om nettene og piskes hvis de forsøker å rømme. Derfor koster denne smakfulle sjokoladen kun 20 kroner. Unn deg noe godt. Fordi du fortjener det.» Et bilde av en blodig rygg, revnet av piskeslag, kunne vært en fin illustrasjon her.

Like ved kassa står lesestoffet. Damebladene burde vært pakket inn i svart plast og merket «Advarsel: Undersøkelser viser at å bla gjennom et slikt blad får kvinner til å føle seg mer stygge, mislykkede og generelt misfornøyde med livene sine enn de var før de åpnet bladet.»

Vekk med nøkkelhullet og svanemerket! Vekk med fairtrade-merket! Det bør da virkelig ikke være nødvendig å merke helt alminnelige varer, varer som er slik enhver vettug forbruker bør kunne forvente at en vare skal være.

Inn med merking av det sykelige, det heslige, det abnorme, det som vi virkelig trenger å informeres om før vi kjøper de aktuelle produktene. Forbrukerne bør opplyses om alt det vi ikke vil vite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja

Del innlegget: