false
HjemDJ RanjaBlogg

Blogg

DJ & forfatter

Mwaka Kogwa, om menn som denger løs på hverandre med bananstengler

13.11.12 KL. 01:1

I Macunduchi, sør-øst på den største øya på Zanzibar, har de en årlig festival som kalles Mwaka Kogwa. Det er en feiring av persisk nyttår, etter en eldgammel tradisjon fra en før-islamsk religion (zoroastri).

Feiringen finner sted rundt månedsskiftet juli-august, og varer i fire dager. I fjor var jeg med på den første og mest begivenhetsrike dagen, og fikk gleden av å se menn denge løs på hverandre med bananstengler, kvinner løpe rundt og synge og ei provisorisk hytte bli rituelt brent.

Først tok kvinnene til å løpe rundt på området mens de sang, eller messet fram, ulike budskap til mennene. Etter en stund dannet også mennene en gruppe som løp etter og svarte på det kvinnene sang om.

Et tog av kvinner i sine fineste kangaer.

Etter at dette hadde pågått en stund, fant et par menn seg bananstengler og begynte å denge løs på hverandre. Slossingen foregår etter løst definerte regler, og uten noen dommer. Etter hvert hev flere seg med og det hele ble temmelig vilt og kaotisk. Den digre menneskemengden levde sitt eget liv. Kampene flyttet seg snart hit, snart dit, og flere ganger måtte vi løpe for å unngå å bli truffet av bananstenglene som hvinte gjennom lufta.

Noen løp rundt i de underligste karnevalskostymer. Stemningen var oppspilt og spent, men på ingen måte aggressiv. Noen av de kjempende mennene kledde av seg på overkroppen, sola stekte og svetten glinset på de nakne ryggene, kvinnene fortsatte å løpe rundt og synge, mens de mektige baobabtrærne sto tause i bakgrunnen.

Hvis noen har fått nok, er det bare å løfte hendene i været, for å ta en pause eller for å trekke seg helt tilbake.

 

En unggutt klar til å hive seg med i kampen.

 

 

Tanken er at dette skal rense lufta, at folk skal få utløp for sitt sinne og sin irritasjon denne ene dagen i året, og at dette skal forhindre konflikter i året som kommer.

Når slossingen og syngingen begynner å dabbe av, bygger noen en provisorisk hytte som så blir satt fyr på.  En gjeng mennesker løp rundt og rundt hytta. Denne delen av seremonien skal sørge for at ingen omkommer i brann i løpet av det kommende året.

Etter dette er det mat, en stor bankett, og kvelden avsluttes med musikk og dans.

Dette gamle ritualet fra en svunnen religion, krydret og tilpasset lokale forhold,  kan du altså få med deg hvis du reiser til Zanzibar på sensommeren.

djranja@rotrock.no | +(47)936 50 925 | facebook.com/forfatterranjabojer | facebook.com/djranja